Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κείμενο Κατάληψης Ραδιοφωνικού Σταθμού

Δημιουργία Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου

Με αφορμή την εορτή της 17/11 (μια γιορτή πιο επίκαιρη από ποτέ) αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον χώρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού των Φοιτητών, ο οποίος στεγάζεται στην Καρράδειο. Πρόκειται για έναν χώρο που λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από την φοιτητική κοινωνία εδώ και πέντε χρόνια δεν χρησιμοποιούταν από κανέναν και βρισκόταν σε αχρηστία. Παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες (που συνήθως έχουν και έναν χαρακτήρα κατευνασμού και καταστολής) ανοίξαμε τον χώρο, τον καθαρίσαμε με σκοπό να τον λειτουργήσουμε ως «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο».
 Με τον όρο αυτό εννοούμε έναν χώρο κοινωνικής έκφρασης και προβληματισμού που αφορά όλα τα μέρη της κοινωνίας, που φιλοδοξεί με την οργάνωση και τις δράσεις  του να αντιτάξει μια λογική διαφορετική από την κυρίαρχη (ιεραρχική, κερδοσκοπική) τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εκδηλώσεις του. Λειτουργεί με αντιιεραρχική και αμεσοδημοκρατική συνέλευση που είναι η μόνη υπεύθυνη να αποφασίζει, στη βάση της ομοφωνίας, για οτιδήποτε αφορά το χώρο. Η διαχείριση και η συντήρηση του ολοκληρώνεται και υπόκειται στην αυτοδιάθεση και το ενδιαφέρον του καθενός. Στόχος του είναι η δημιουργία όλων αυτών των δράσεων (ατομικών ή συλλογικών με τη μορφή εκδήλωσης , έκθεσης κλπ) που δεν σκοπεύουν στο κέρδος και στο ατομικό όφελος, αλλά στην προσπάθεια επίλυσης των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που μας αφορούν. Από την κοινωνία μας έλειπε ένας ανεξάρτητος και μη υποκινούμενος χώρος έκφρασης των πολιτών, όπου θα μπορούν να συνδιαλέγουν και να συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους.
Φασιστικές, σεξιστικές, ρατσιστικές, ιεραρχικές αντιλήψεις είναι ανεπιθύμητες και δεν έχουν καμία θέση στο συγκεκριμένο χώρο.
Απευθυνόμαστε ανοιχτά σε οποιονδήποτε θεωρεί πως οι συγκεκριμένες απόψεις τον βρίσκουν σύμφωνο και θέλει να συμμετάσχει παραθέτοντας ιδέες και προβληματισμούς.


1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα παιδία, αν ψήνεστε μπορουμε να κανονίσουμε μια τηλεφωνικη "συνεντεύξη" στον αερα του αντιεραρχικου αυτοοργανωμενου σταθμου 105fm !(ελπίζω να γνωριζετε τι εστι ο ραδιοσταθμος αυτος)

    Συγκεκριμένα απο την εκπομπη Πειρατικά και Πειραματικα γραφω. Δώστε ενα mail να τα πουμε καλύτερα γιατι τωρα ετσι δημοσια δεν γίνεται..

    στείλτε στο peiratika@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή