Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Περί Κατάργησης της επί Πτυχίω Εξεταστικής


Πριν μερικούς μήνες στην βουλή ψηφίστηκε από το γνωστό κοινοβουλευτικό συνασπισμό (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) που αποτελούν το εκτελεστικό όργανο των οικονομικών τσιφλικάδων  μας (ΤΡΟΙΚΑ-Ε.Ε.) ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο οποίος δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από μια στοχευμένη προσπάθεια του υπουργείου (παρα)παιδείας με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της παιδείας στα Πανεπιστήμια και τον μετασχηματισμό της σε ένα τυποποιημένο  «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα αποπροσανατολισμένο από την ουσία της μόρφωσης και της παιδείας κομμένο και ραμμένο στις επιχειρησιακές ανάγκες των υποψήφιων επενδυτών του.

Στα πλαίσια λοιπόν της έμμεσης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που επικρατεί στο υπάρχον σύστημα και αποκλείει τους άμεσα εμπλεκόμενους με το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα μέλη της (φοιτητές, καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους) να πάρουν μέρος στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν, αφήνοντας μόνους υπεύθυνους για την απόφαση αυτή μια πενιχρή «πλειοψηφία», η οποία διαρκώς με τις πράξεις και τις αποφάσεις της αποδεικνύει πως δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις μας. Μόνη μας επιλογή αλλά και υποχρέωση  είναι να αρνηθούμε συλλογικά αυτόν τον νόμο και να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του σε καμία πτυχή του. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό όλα τα όργανα εκπροσώπησης της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων) συμφώνησαν με αποφάσεις τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο στα πανεπιστήμια σε καμία  πτυχή του και να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο ο αγώνας κατάργησης του.

Με απογοήτευση μας όμως είδαμε τον προηγούμενο μήνα στα πανεπιστήμια να εφαρμόζονται πρακτικές που έρχονται σε κόντρα με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε κατάργηση της επί πτυχίω εξεταστικής πράγμα που βρίσκεται στις διατάξεις του Νέου Νόμου του υπουργείου και εφαρμόστηκε ρητά από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάτι που μας θίγει έντονα μιας και πρόκειται για μια σημαντική φοιτητική κατάκτηση, η οποία  έδινε το δικαίωμα στους φοιτητές να εξετασθούν σε μαθήματα του εαρινού εξαμήνου στην εξεταστική του Ιανουαρίου, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να ολοκληρώσουν ένα εξάμηνο νωρίτερα τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις γλυτώνοντας τους από επιπλέον οικονομικά έξοδα 6 μηνών  και χωρίς σε καμία περίπτωση η παραπάνω εξέταση να προκαλεί ουδεμία υποβάθμιση στις ακαδημαϊκές σπουδές. Η ανοχή μας στις πρώτες μικρότερης κλίμακας αλλαγές που επιτρέπουμε να περάσουν, δίνουν το πάτημα στο υπουργείο να προβεί και σε μεγαλύτερες και πιο δραστικές αλλαγές. Ήδη το υπουργείο έχει σταματήσει την χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών σε πανελλαδικό επίπεδο και απαιτεί τα έξοδα να καλύπτονται από τα ίδια τα ιδρύματα.

Τώρα πιο πολύ από πότε αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συλλογική μας συσπείρωση με σκοπό την υπεράσπιση των βασικών μας κατακτήσεων και δικαιωμάτων…

Όλα τα μέρη της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει μαζικά να συσπειρωθούμε και να μην επιτρέψουμε καμία εφαρμογή του Νόμου μέχρι την τελική ανατροπή του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου